24 februari 2024
14:30

IF Karlstad Fotbollutveckling

Referat: IFK Kumla Fotboll - IF Karlstad Fotbollutveckling

Tuff matchvecka med match onsdag och lördag mot kvalificerat motstånd. Nu spände vi bågen i match mot IFK Kumla, som förra året klart och rättvist vann serien och avancerade till division 2. Vi hade svårt mot dem även om vi var nära i hemmamatchen att ta poäng så sved en 5-1 förlust borta ordentligt. Ett numera division 2 lag som förstärkt en redan bra trupp var en rejäl utmaning.

Mellan matchen mot A-laget och Kumla så hanns det med en genomgång på fredagen och en lättare träning. Oavsett vilket lag vi ställs mot så är en 10-2 förlust långt ifrån godkänd. Den offensiva taktiken får ta på sig ett antal mål, men minst lika många landar på spelarna - dåliga beslut, otillräcklig löpvilja och övermodiga spel lyftes på mötet. Att den analys som gjordes, landade rätt syntes glädjande i matchen mot Kumla. Sett över 90 minuter gör vi en bra och jämn match. Mycket av det som var mindre bra i förra matchen var nu bortstädat. Visserligen börjar matchen med att vi, när vi fått kontroll på bollen på egen planhalva på vår vänsterkant, väljer att med hög risk chippa in bollen centralt rakt på en motståndare. Vi reder upp det utan att någon farlighet uppstår, men från läktaren får vi deja vu från förra matchen. En kvart in i matchen får vi prov på hur det kan svänga i en match och hur en blindpassning oväntat öppnar upp en kontring och ett mål i baken tack vare ett antal dåliga beslut.

Ett dåligt uppspel från en Kumla-back bryts av Joel, som nickar bollen till Odilon strax utanför straffområdet. Han avancerar och väggar snyggt med Kenan och blir fri med målvakten. Han kommer dock lite nära då målvakten kommer ut bra och gör sig stor. Returen fångas upp av Kumla, men vi försöker återerövra och gör det bra. Bollen spelas ut till högerbacken, som hårt pressad, slår en boll utan adress snett in i planen. En boll som rinner förbli flera spelare och blir till en perfekt passning till högeryttern som först dragit med sig Christoffer långt upp och förflyttar sig sedan själv inåt i planen där bollen plötsligt dyker upp. Erik väljer att stöta och plötsligt är 9 man på offensiva tredjedelen av planen. Kvar är bara William vid mittlinjen till vänster om mittcirkeln. På andra sidan cirkeln springer Kumlas vänsterforward och det är en enkel passning att frispela honom. Fri med Henrik gör han processen kort och rullar in bollen i högra burgaveln. 100 % målchans till ledning omvandlas på 17 sekunder till underläge. Efter cirka 30 minuters spel har vi en väldigt bra sekvens där vi i cirka två minuter flyttar bollen inom laget och i slutet kommer till ett farligt läge genom Darko på vänsterkanten som slutar med en frispark nära straffområdet.

Efter en jämn första halvlek görs en del byten och matchen fortsätter vara jämn och båda lagen har sina chanser. Gradvis tappar vi kvalitet i spelet. Misstagen ökar och samhandlingarna fungerar sämre. Två hörnor där vi inte fångar upp alla spelare, är oorganiserade och inte beredda när hörnorna slås blir till sist avgörande. I minut 72 slår Kumla en lång hörna från vänster till en fristående spelare som joggat in bortanför bortre stolpen och lätt böjd kan nicka bollen i nät. Sex minuter senare upprepas det med skillnaden att hörnan slås från höger till en bortglömd spelare två meter utanför straffområdet som helt ostört kan prickskjuta in 3-0.

Sista kvarten blir rätt hafsig, men när domaren blåser av matchen kan vi ändå se tillbaka på en underhållande match mellan två spelande lag. Ett rejält steg framåt för våra killar mot ett kvalificerat motstånd. Återigen finns det detaljer att fila vidare på, men med betydligt större optimism än efter förra matchen.

Henrik och Bob delade på målvaktssysslan. Framför sig hade de i olika konstellationer Erik, William, Christoffer, Hannes och Felix. På mittfältet spelade under matchen Darko, Elias, Joel, Marcus, Chedi, Leo och inlånade Isak Myrberg. Anfallare var Odilon, Kenan, Pelle och Love.